Aslında yazacaklarımı ve yazdıklarımı öykü formatında yazmayı istemişimdir hep. Söyleyeceklerim öyle sıradan, süssüz şeyler olmasın demişimdir. Hattâ hayatımın bir deminde daktilo kullanmışlığım bile vardır. Belki birkaç gün belki de birkaç ay. Ancak elim değmiştir o alete. Bilgisayar ile aramda henüz yeni yeni bir bağ oluşurken daktilonun o eşsiz “tık tık” sesinin insana ilham verdiğini ta o zaman keşfettim ben. Harflere bastıkça yazacaklarınızın ardı arkası kesilmiyor. Ve o an anlıyorsunuz büyük yazarların ne hissettiklerini, yazmanın ne hissettirdiğini.
Biz edebiyat teorisi dersinde bir yazma tekniği görmüştük. Tam olarak adını hatırlayamıyorum şu an. Hattâ Peyami Safa, Yalnızız romanında bunu sık sık kullanmıştı. Tamam hatırladım şimdi, “bilinç akışı tekniği”. Bu teknik ile yazar aklın a o an gelen her şeyi kâğıda geçiriyor. Sonradan düzeltme ihtiyacı falan da hissetmiyor. Genelde romanda karakter iç hesaplaşmaları bu şekilde yaşıyor. Yalnızız romanında da romanın esas karakterlerinden birisi olan ve romanda sık sık iç hesaplaşma yaşayan Meral’in konuşmalarında da bu taktiği kullanmış Safa. Eğer romanı pür dikkat okuyorsanız ve gerçekten hissediyorsanız, yazarın bu taktiği kullandığını hissedebiliyorsunuz. Zira roman karakteri sizinle konuşur gibi oluyor. Evet, uzunca bir edebiyat dersinin ardından kendime geçeyim yine. Zira bencilce de olsa burası benim günlüğüm değil mi? 🙂
Ben yazı yazarken sanırım bu taktiği kullanmayı seviyorum. Cümlelerimi düzeltmeyi, anlatım bozukluklarını ve hattâ imlâ hatalarını dahi düzeltmeyi pek sevmiyorum. Çünkü yazdığım yazıdan bir şeyleri kötü diye sonradan çıkarmak istemiyorum. Samimiyetimi azalttığını düşünüyorum. Belki de bu yüzden hiç öykü yazmaya çalışmadım. Ya da yazmaya çalıştığımd bu öykü bir ya da en fazla iki paragrafın üzerine çıkamadı. Ancak bir edebiyatçı olarak ve yazar olmayı hayal eden birisi olarak bir öykü yazamamanın ıstırabını da yer yer duymuyor değilim. Neyse, ben de şimdilik içimdekileri yarı öykü, yarı deneme ve yarı hatırat türünden destek alarak anlatırım, ne yapayım.
Son günlerde büyüdüğümü hissediyorum. İçinizden belki eşek kadar oldun, daha ne büyümesi gibi düşünceler geçirenler olabilir, hak veriyorum. Ancak insan bazen bazı durumlarda büyüdüğünü gerçekten hissedebiliyor.
Büyümeyi anlamanın nasıl bir duygu olduğunu anlatmayacağım size. Zira bunu yaşamadan da anlamayacağınızı düşünüyorum. İnsan büyürken yalnız olduğunu hisseder. Kalabalıklar içerisinde yalnız. Aile içerisinde yalnız, arkadaş yanında yalnız. Bazen aynaya baktığı zaman dahi yalnız hisseder kendini. Karşılaştığı sorunlar, yaşadığı zorluklar onu büyümeye sevk etmiştir. Yaşının üzerindeki bir insanın kaldırabileceği sıkıntılarla hem de bir anda karşılaştığı zaman insan büyüdüğünü hissediyor. Hani bu rüyanızda birisi ağzınızı kapatır ama siz çığlık atarsınız. Hemen önünüzde anneniz ya da babanız durur, ama siz attığınız o çığlıkla sesinizi duyuramazsınız ya. Belki o duygulardan bir tanesidir büyümek. Çığlık atmak istersiniz, ancak atamazsınız. Bunun tezatını en iyi yaşayan dostlardan birisi sanırım Suskun‘dur. Her yazımda ona atıfta bulunmayı alışkanlık haline getirdim belki ancak onun yazılarını okuduğum zaman bağırmak isteyen ancak bağıramayan birisi olduğunu hissediyorum. Belki de ondan Vaveyla‘dır sitesinin adı değil mi ?
İnsan kalabalıklar içinde bir başına kaldığı zaman hayal ettiğini yaşamak istiyor. Bir dağ köyünde olmak, sabah uyandığında o oksijeni ciğerlerinin en ücra köşesine kadar çekmek istiyor. Sonra spor kıyafetlerini giyip koşu yolunda biraz koşmak, sonra eve gelip güzelce bir banyo yapıp şöyle tereyeğ-bal eşliğinde kahvaltı yapmak istiyor. Hem de o tahtadan evin, tahtadan balkonunda. Yanına da güzel bir bardak çay… Belki duygusal birisi olduğumdan yaşıtlarım gibi Antalya, ya da Bodrum gibi cıvıl cıvıl yerlerde tatil yapma özlemi duymuyorum hiç. Benim gezdiğim yerlerde, benim soluduğum yerlerde yapay hayatlar olmamalı. Her şey, ama her şey en safından olmalı. İnsanların size hizmetleri cebinizde para ile sınırlı kalmamalı. Belki insanlardan bu derece soğuduğumdan, onlara kolay kolay güvenemememden böyle konuşuyor olabilirim, ancak ne fark eder ki. Bu sonucu değiştirmiyor değil mi ?
Bazen artık büyümenin, duygusal değil güçlü olmanın zamanı geldi diye düşünüyorum. Ne olursa olsun üzücü şeyler karşısında güçlü olmalı ve “umursamamalısın” diyorum kendi kendime. Çoğu zaman da bunu başarıyorum. Ancak an geliyor ki ufak bir şey bile beni yerle bir etmeye yetiyor. Hemen o güçlü adam modundan çıkıp bir acizlik dönemi başlıyor. İnsan aciz olduğunda sokakta maç yapan çocuğun gözünde dahi o yardımı istiyor değil mi? İnsan acizken çöp kovasından yemek toplayan kedilere dahi bakıp ağlayabiliyor. Ya da insan acizken daha bir duyarlı oluyor. Daha bir etrafına bakıp algılıyor her şeyi…
Uzunca bir iç dökme merasimi geçirdik doğrusu değil mi? Bazen bu kadar karışık ve bu kadar her şeyi yazmayım diyorum kendi kendime. Açayım başka bir günlük, adım sanım bilinmesin, yazayım orada her şeyi diyorum. O zaman da yaptığım işe sadık kalmayacağımı düşünüyorum. Ne de olsa bu günlük ve ben de günlük tutuyorum değil mi? Adım, sanım belli. Hem diyorum madem yazar olmak istiyorum ve yazdıklarımın samimi olmasını istiyorum, herçekten hissettikleimi yazmak istiyorum, o zaman varsın kalbimden çıkıp, dilimden dökülen her şey kaydolsun bu günlükte…
Son olarak da sizlerle bir şarkıyı paylaşmak istiyorum. Podcast ya da buna benzer bir müzik dinletme eklentisi kuramadım henüz. Ancak adresi vereyim, siz indirin onu bir güzel dinleyin. Güzel bir keman taksimi diyelim. Beğeneceğinizden adım gibi eminim.
yalnız iki yoldaş uyanık,
biri ben, biri de serseri kaldırımlar…
Merhaba, yazılarımı beğendiysen Instagram hesabımı takip ederek daha güncel paylaşımlarıma bakabilirsin. Kendinden bir şeyler bulacağına eminim.
8 Yorumlar
Ben büyüdüğümü genelde yalnız kaldığımda daha iyi anlıyorum. Her yalnız kalış bir adım demek benim için olgunlaşma maratonumda. Aslında kazık yemek diyelim benimkine :)) Kazık yiyip yalnız kalınca yani.. İlginç, garip ama durum bu :))
Bu arada her duygunuzu burda yansıtabilmeniz kendinize ne denli güveniniz olduğunu gösteriyor diye düşünüyorum ve sizi tebrik ediyorum 🙂 Aynı şeyi bende düşünürüm bazen. Acaba kendime yeni bir blog açıp kimliksiz mi takılsam, hani daha rahat olurum hesabı :)) Ama yapamıyorum işte devam ediyorum sonra yine.
Amaç gelecekte ismin ile var olmaksa varsın adın sanın bilinsin duygularında tabii. Doğal yaşam hayal eden birinin doğal olma çabası gayet doğal geldi bana o nedenle yazını düzenlemeler yapmadan yayınlaman da gayet doğal olmuş yani özel bir durum değil :)) şaka bir yana “zira” kelimesini fazla (birbirine yakın 3 cümlede) tüketmişsin gibi gelse de bana keyifle okudum sonuna kadar.
elinize sağlık, keyifle okudum yazdıklarınızı. kişisel mevzuları paylaşmak bazen gerçekten zor olabiliyor. ancak bence şu ayrıntıya dikkat etmekte fayda var. örneğin sizi üzen bir olay yaşadınız ya da somut olarak örneğin birisi özlediğinizi hissediyorsunuz. böyle bir durumda kalkıp o kişiyle aranızda ne olup bittiğini, o nasıl sevdiğinizi ve şimdi neden bu kadar özlediğinizi anlatmak farklı birşeydir, bütün bu detayları kenara bırakıp meseleye daha genel bakıp “özlem ve sevmek” temasını işlemek ayrı birşeydir. Bu yazınız verdiğim ikinci örneğe uyuyor sanırım ki şahsen ben böyle yazılarınızın devam etmesi taraftarıyım. İçinizden gelen şeyleri yazmazsanız zamanla hiçbirşey yazamaz hale gelirsiniz kaldı ki siz edebiyatçısınız işiniz bu zaten.
Yazıda şahsımla ilgili yaptığınız atıf için ayrıyeten teşekkür ederim.
[…] de kendimi çözemedim henüz. Acaba diyorum bazen, kimlik bunalımı mı yaşıyorum ben, yoksa şurada dediğim gibi “büyüyor […]
Suskun, verdiğiniz ilk örnek zaten edebiyat örneği olmuyor. Yazarın yazdığı ile hayatı arasındaki mesafeye edebiyatta kinaye mesafesi diyorlar. Bu mesafe ne kadar açık olursa o kadar güzel oluyor eser. Biz de yazdıklarımızda, senin de bahsettiğin gibi bu mesafeyi korumalıyız diye düşünüyorum.
Her zaman içimden geldiği gibi yazmak istiyorum. Bazen beceremesem dahi içimden geldiği gibi yazmak istiyorum. Beğeniniz için teşekkür ederim.
Icten yazilari hep sevmisimdir… Hatta bazi yazilar vardir ki yazarinin bizzat kendin oldugunu hisseder ve rahatlarsin… Beni bu guzel keman taksimi ile bu anlamda rahatlattigin icin sonsuz tesekkurler…
İnsan içinden geldiği gibi yazmalı. Bazen karalansa da boş kâğıtlar, yazdığının bir anlamı olmasa da, buruşturup atsan da sonradan tüm yazdıklarını ve anlasan da yazdıktan sonra zehirini akıttığını her ne olursa olsun insan içinden geldiği gibi yazmalı…
yaaaaaa neden hayallerımı gerçeklestıremıyorum ben benım tek ıstegım bska ülkede yasamak türkıyeyı çoook güzel tamam ama çoook gerıyız herkesten türkıye gerı oldugu için bizde gerıde kalıyoz artık yeetr gerıde kalmak ıstemıyorum yaaaa türkıye yoook oluyo arkadaslar yababncılar yavas yavs türkıyeyı satın almaya basladılar yakında bızıde satatrlar merak etmeyın