Zaman mefhumu bügüne kadar hep ilgimi çekmiştir. Zaman diye bir şeyin varlığı, belirli zaman diliminin kimine göre kısa, kimine göre ise uzun gelmesi gibi konular hep kafamı kurcalayıp durmuştur. Bir türlü işin içinden çıkamadığımı hissediyorum. Hoş bu mefhum üzerine fizikçiler ya da matematikçiler gibi formüle dayalı bir kafa yorma değil benimkisi elbette. Ancak ben bu zaman olayının insanlar üzerindeki etkisine sık sık kafa yoruyorum.
Bir şeyi bekleyen, bir şey için zamanın geçmesini bekleyen kişi için nedense zaman bir türlü geçmez. Ya da zamanın bir türlü geçmesini istemeyen birisi için ise su gibi akıp geçer. Zamanın geçip geçmemesi üzerine kafa yormadığımız zaman da kezâ çarçabuk geçer. Peki nedir bize zamanı böylesine göreli bir mefhum yaptıran şey? İşte ben bu şeyi bulduğumuz zaman zamanı dengeleyebilmeyi çok rahat öğreneceğimizi düşünüyorum. Atıyorum ÖSS‘ye giren bir öğrenci için ya da ALES‘e giren bizler için en önemli şey zamanı tedarikli bir şekilde kullanmaktır. Genellikle bu sınavda ise zaman su gibi akıp geçer. İşte bu zamanı bizde göreli kılan şeyi kontrol etmeyi öğrenebilirsek zamanı nasıl daha düzgün kullanabileceğimiz üzerine de ciddi şekilde kafa yormuş oluruz.
Merhaba, yazılarımı beğendiysen Instagram hesabımı takip ederek daha güncel paylaşımlarıma bakabilirsin. Kendinden bir şeyler bulacağına eminim.
2 Yorumlar
Zamanı iyi kullanmak bana kalırsa çok iyi disipline olabilmekle alakalı. Şöyle ki eğer bir insan ilk öğrencilik yıllarından beri disiplinli bir çalışma yürütmüş ve en önemlisi hayatının geneli itibariyle disiplinli, neyi ne zaman yapacağını bilen bir eda ile yaşamışsa o zaman o kişinin zamanı daha verimli kullanması söz konusu olabilir.
Kimi zamanların insana çok uzun bir süre geçiyormuş gibi gelmesinin en büyük sebebi de takdir edersiniz ki kişinin yaşadığı kalp ağrılarından dolayıdır. Sıkıntılı zamanlar her zaman olduğundan daha uzun sürüyormuş hissi verir insana. Aynı şekilde mutlu ve keyfili zamanlar ise hızla tükeniyormuş gibi gelir.
Bu son iki hususu değiştirmenin bir yolu olduğunu sanmıyorum çünkü bu insan fıtratıyla alakalı birşey. Ama yapılacak işlerde zamanın kullanımı derseniz o zaman ilk başta dediğim gibi bu bir alışkanlıktır herşeyden önce ve kişi mümkünse küçük yaştan itibaren bunu kazanmaya çalışmalıdır.
zaman!
ben mi senin gölgenim;
sen mi benim…
ben gittikçe mi gidiyorsun;
yoksa sen gittikçe mi bitiyorum..